Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2021

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2021
 

Tisková zpráva ke stažení zde

Právě dnes měl být zahájen v Praze - Letňanech veletrh nábytku a interiérů FOR INTERIOR. Bohužel, všem známé okolnosti konání veletrhu již po druhé neumožnily. Nepřízeň ovšem nezastavila dnešní vyhlášení ceny Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2021. A co je nejdůležitější, koronavirová pandemie neměla žádný vliv na kvalitu výrobků, které jsou v letošním roce oceněny!  Jedná se o dvanáctý oficiální ročník ocenění NÁBYTEK ROKU. 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2021 je „MUUNA“, kterou pro výrobní společnost RIM CZ a.s., navrhnulo italské designérské duo Massimo Costaglia & Giulio Mazzanti.  

Do stylových kanceláří i do domácích pracoven skvěle zapadne nová kancelářská židle Muuna. Na rozdíl od jiných kancelářských židlí nejsou na první pohled vidět žádné ovládací prvky. Pečlivě začalouněná židle je totiž vybavena SELF mechanikou, která všechno nastavení připraví sama. Díky skvělé ergonomii všem padne jako ulitá. Muuna vznikla v době pandemie a výrazně tak zaplnila prázdné místo v portfoliu RIM jako „domácí“ pracovní židle…

Hodnotitelská komise ve shodě k volbě dodává: „Komise, podobně jako v minulosti, ocenila inovativní a velmi čistý design výrobku. V letošním roce jsme se rozhodli pro velmi náročnou kategorii kancelářského sezení.  U křesílka MUUNA se nejedná o produkci, která by byla jen pouhou skládačkou dílů různých subdodavatelů. Za několik měsíců se s největší pravděpodobností začneme opět vracet do měsíce opuštěných kanceláří a budeme v těchto prostorech opět trávit velkou část našeho života. Přitom pohodlný, elegantní, praktický a oku lahodící interiér je jedním za základních předpokladů pro vysokou výkonnost!“
 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádné
(řazeno abecedně podle výrobce)

  • Stůl „01“, výrobní společnosti FORM, spol. s r.o., design: Luka Križek, IO studio
  • Židle „TAMMI“, výrobní společnosti JELÍNEK - výroba nábytku s. r. o., design: Sabina Stržínková
  • Stůl a židle „ELICA“, výrobní společnosti Kaplan nábytek s. r. o., design: Studio KAPLAN DESIGN
  • Kolekce „SPOT“, výrobní společnosti LD Seating s. r. o., design: LD Seating
  • Mobilní pracoviště „NOMAD“, výrobní společnosti LE BON, spol. s r. o., design: Jiří Pelcl 
  • Kolekce „ORGANIX“, výrobní společnosti RIM CZ a. s., design: Kai Stania

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2021“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.