Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2012

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2012


Tisková zpráva ke stažení zde

První den konání výstavy nábytku a interiérů FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2012 v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 22. března v 10:15 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2012.  Partnerem třetího oficiálního ročníku soutěže NÁBYTEK ROKU 2012 je společnost Démos trade, a.s. Všechny oceněné výrobky jsou na výstavě vystaveny. Výstavu FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2012 spoluorganizuje Asociace českých nábytkářů se společností ABF, a.s.
 
Vítězný výrobek soutěže NÁBYTEK ROKU 2012 je „křeslo VESPERA“ od výrobce, společnosti: Dýhy Večeřa a spol, s.r.o., design: Jiří Pelcl. 

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů ocenila design výrobku ve spojení s uživatelskými vlastnostmi. Jedná se o naprostou novinku v sedacím nábytku, která vyniká jedinečností a exkluzivním designem a zpracováním. Opěradlo a odkládací stolek jsou z přírodního materiálu, vyráběny unikátní technologií 3D tvarováním vrstvené dýhy.  

Autorem křesla je renomovaný, český designér prof. Jiří Pelcl. Ke své tvůrčí aktivitě pro společnost Dýhy Večeřa a spol, s.r.o. dodává: 
„Byla navržena kombinace čalouněného sedáku a tvarovaného výlisku opěráku a odkladního stolku. Při výrobě byla aplikována nejnovější technologie lamelování v 3D osách. Tato technologie nebyla při výrobě nábytku v ČR dosud použita. Křeslo Vespera doplňuje sortiment kvalitního čalouněného nábytku firmy Dýhy Večeřa a spol“.
 

 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

  • Rozkládací pohovka „QUICKSTEP“, společnosti FORM, spol. s r.o., design: ALEŠ BARTÁK
  • Křeslo ušák „FUGA“, společnosti „mm interier“, design: RENÉ ŠULC
  • Kuchyně „MYSTIC“, společnosti „NADOP – VÝROBA NÁBYTKU, a.s.“, design: KAREL NEDBAL
  • Postel „AUXÓ“, společnosti „POLSTRIN DESIGN“, design: BARBORA DYTRICHOVÁ
  • Ušák „SNUG CHAIR“, společnosti „POLSTRIN DESIGN“, design: JIŘÍ PELCL 
  • Soubor stůl a židle „CETUS“, společnosti „SITUS furniture s.r.o.“, design: PETR ŠEBELA

V soutěži „NÁBYTEK ROKU 2012“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Soutěž je vyhlášena Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích. Cílem soutěže je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě. Za účast v soutěži není vybírán žádný registrační poplatek.
 
Nábytek je hodnocen z hlediska: 
Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.