Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2013

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2013


Tisková zpráva ke stažení zde

První den konání výstavy nábytku a interiérů FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2013 v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 21. března 2013 v 10:30 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2013.  Partnerem čtvrtého oficiálního ročníku soutěže NÁBYTEK ROKU 2013 je společnost Démos trade, a.s. Všechny oceněné výrobky jsou na výstavě vystaveny. Výstavu FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2013 spoluorganizuje Asociace českých nábytkářů se společností ABF, a.s.
 
VÍTĚZNÝ VÝROBEK soutěže NÁBYTEK ROKU 2013 je „MOJO“, první celodřevěná kancelářská židle od výrobní společnosti: TON a.s., slovenského designéra Michala Riabiče.  

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů vyzdvihla design výrobku i ergonomický tvar židle umožňující houpání v předozadním směru. Ocenila spojení tradiční technologie a 150-ti let zkušeností v ohýbání dřeva a přenesení této unikátní technologie do současného, moderní technikou nabitého kancelářského světa.

Autorem židle je mladý slovenský designér Michal Riabič. 

Ergonomický tvar židle Mojo umožňuje předozadní pohupování, které pozitivně aktivuje lidskou mysl. Kromě kanceláří je židle vhodná do jednacích prostor či knihoven. Mojo nabízí dvě možnosti provedení, s hladkým překližkovým sedákem z dubové dýhy nebo čalouněnou verzi s mnoha variantami čalounění. Jakákoliv židle by měla mít především správný ergonomický tvar a měla by být pohodlná i pro delší sezení. Stejně tak je důležitým prvkem kvalita použitých materiálů a zpracování. Všechny tyto aspekty byly hodnotitelskou komisí prověřeny. Připomeňme, že designér Michal Riabič uspěl v soutěži NÁBYTEK ROKU 2011, kdy pro společnost TON a.s. vytvořil houpací křeslo WAVE a tento výrobek se stal VÍTĚZNÝM VÝROBKEM.   TON a.s. naleznete na výstavě FOR FURNITURE ve stánku číslo 4 B14.
 

 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

  • Křeslo „MUSHKA“, společnosti FORM, spol. s r.o., design: ALEŠ BARTÁK
  • „SLUHA 1,2,3“, společnosti „LUGI s.r.o.“, design: MATĚJ CHABERA
  • Výškově nastavitelná pohovka „ELEMENT“, společnosti „MMINTERIER“, design: BORIS KLIMEK
  • Křeslo „No.3“, společnosti „MMINTERIER“, design: DAVID VODRÁŽKA /MMINTERIER
  • Postel „NIGHTBOOK“, společnosti „POLSTRIN DESIGN“, design: JIŘÍ PELCL 
  • Židle a stůl „FIGURE“, společnosti „SITUS furniture s.r.o.“, design: PETR ŠEBELA

V soutěži „NÁBYTEK ROKU 2013“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Soutěž je vyhlášena Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích. Cílem soutěže je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě. Za účast v soutěži není vybírán žádný registrační poplatek.
 
Nábytek je hodnocen z hlediska: 
Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.