Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2014

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2014


Tisková zpráva ke stažení zde

První den konání výstavy nábytku a interiérů FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2014 v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 20. března 2014 v 9:30 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2014.  Generálním partnerem pátého oficiálního ročníku soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 je společnost ABF, a.s. Partnery soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 jsou společnosti Acolor s.r.o. a Démos trade, a.s. Výstavu FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2013 spoluorganizuje Asociace českých nábytkářů se společností ABF, a.s.
 
VÍTĚZNÝ VÝROBEK soutěže NÁBYTEK ROKU 2014 je „BUNKER“, který pro výrobní společnost mminterier, navrhnul slovenský designér Boris Klimek.  

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů sdělila toto odůvodnění:  „Velmi dobré funkční sezení s odstíněním od okolního dění, vhodné do veřejných interiérů (kanceláře, čekárny, haly atd.).  Originální je vtipné spojení sezení s pocitově měkkou tlumicí stěnou. Vymezení intimní zóny ve veřejném interiéru sleduje současný trend čalouněného odpočivného nábytku. Produkt je vyroben kvalitně, kompozičně i barevně působí harmonicky. Přispívá k tomu zejména vlídná a uklidňující lomená zelená barva potahu“.

Autorem je mladý slovenský designér Boris Klimek. 

Hlavním výrazovým prvkem modelu Bunker je čalouněný díl, jehož modifikací vznikají různé tvarové a funkční varianty sezení. Kolekce Bunker je inspirovaná stavěním bunkrů a skrýší. Snaží se uživateli poskytnout pocit soukromí, a proto je vhodný převážně do veřejného prostoru. Nižší forma nábytku umožňuje využití i v soukromých interiérech. Jednotlivé čalouněné díly lze používat samostatně jako paravány. Kolekci funkčně i tvarově doplňují konferenční stolky, přídavná odkládací plocha nebo věšáky. Model Bunker byl poprvé představen letos v lednu na veletrhu IMM v Kolíně na Rýnem.

Sedačka má dřevěnou kostru, pružení je řešeno pryžtextilními popruhy s polyuretanovou výplní – Eurofoam, snímatelný potah, nohy jsou plastové – Quickclick. Doplněk soupravy je stolek s kovovými nohami, povrchově barevně dokončenými barvou dle RAL, vrchní deska stolku je dřevěná dýha dokončená lakem.
 

 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou:
(řazeno abecedně podle výrobce)

  • Židle „INFINITY“, společnosti FORM, spol. s r.o., design: MARTIN BEINHAUER
  • „Židle EVERYDAY“, společnosti „LD SEATING s.r.o.“, design: PAUL BROOKS
  • Odkládací stolky „WRAP“, společnosti „LUGI s.r.o.“, design: LUCIE KOLDOVÁ
  • Kuchyně „CREATIVE“, společnosti „NADOP - VÝROBA NÁBYTKU a.s.“, design: IVETA STRNADOVÁ a KAREL NEDBAL
  • Židle „FLEXi“, společnosti „RIM-CZ, spol. s r.o.“, design: MASSIMO COSTAGLIA
  • Židle „TRAM“, společnosti „TON a.s.“, design: THOMAS FEICHTNER

V soutěži „NÁBYTEK ROKU 2014“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Soutěž je vyhlášena Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích. Cílem soutěže je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě. Za účast v soutěži není vybírán žádný registrační poplatek.
 
Nábytek je hodnocen z hlediska: 

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.