Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2016

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2016


Tisková zpráva ke stažení zde

První den konání veletrhu nábytku a interiérů FOR FURNITURE (v rámci souboru veletrhů FOR HABITAT) v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 17. března 2016 v 10:15 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2016.  Generálním partnerem sedmého oficiálního ročníku ocenění NÁBYTEK ROKU 2016 je veletrh FOR FURNITURE. Partner ocenění NÁBYTEK ROKU 2016 je společnost Démos trade, a.s. 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2016 je kolekce „PACKAGE“, kterou pro výrobní společnost mminterier, navrhli designéři Boris Klimek & Lenka Damová.  

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů ve shodě dodává: „Oceněný výrobek  mminterier, „Package“ je typickým představitelem naprosto lapidárního minimalistického designu, kdy se zdánlivě velmi obyčejný tvar výrobku dostává použitím hravého detailu do polohy lehké nadsázky a nadhledu sama nad sebou“. 

Kolekce Package je inspirována poštovními balíky, které samostatně nebo v sestavách, vytvářejí pohodlné sedací prvky v pestrých tvarových a funkčních mutacích. Díky této zdánlivé nahodilosti balíků a jejich vzájemným skládáním je možné vytvořit libovolnou sestavu prvků od taburetu přes rohovou sedačku až po velkolepé sedací sestavy. Samotná forma evokující stlačené balíky je podpořena sofistikovaným a zároveň hravým způsobem provázání čalouněných prvků elastickou šňůrou. Ta se dá navíc demontovat a díky tomu je možné čalouněné potahy snímat a prát. Tvarovou pestrost a hravost kolekce navíc doplňují přídavné podstavy, připomínající expediční vozíky. Kovové podstavy slouží nejen jako podnože pod sedací prvky, ale také pod konferenční stolky a svou formou a inspiračním zdrojem viditelně podtrhují celou myšlenku.

Výrobek má dřevěnou kostru, kde výplň je tvořena polyuretanem a paměťovou pěnou. Šňůry jsou vyměnitelné v různých barvách. Nohy/podstavy jsou kovové. Horní deska stolku je z masivního buku.
 

 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

  • Jídelní stůl “ONTUR 35”, společnosti Dřevotvar družstvo, design: Ing. Jan Sedláček
  • Kancelářeský nábytek “WOOW”, výrobní společnosti “FORM, spol. s s.ro.”, design: MgA. Daniel Barták a Ing. Radek Pomp
  • Ložnice “AMANTA”, výrobní společnosti “JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o.”, design: Jaroslav Juřica
  • Pohovka “SOFT”, výrobní společnosti “mminterier”, design: hipposdesign
  • Multifunkční sedací systém “MODULAR”, výrobní společnosti „RIM-CZ, spol. s r.o.“, design: MgA. Martin Kožucharov
  • Kolekce “SPLIT”, výrobní společnosti „TON a.s.“, design: Arik Levy

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2016“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.