Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2018

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2018


Tisková zpráva ke stažení zde.

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2018 je kolekce „ALBA“, kterou pro výrobní společnost TON a.s., navrhl italský designér Alexander Gufler.

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů ve shodě dodává: „Jedná se o křeslo , které se vyznačuje úžasnou ergonomickou přesností. Čalounění je vyrobeno mimořádně profesionálně, což má efekt na vysoce pohod lné sezení“.

Designér Alexander Gufler ke kolekci ALBA řekl: “Pocházím z Itálie, proto zřejmě vyhledávám kvalitní jídlo, pití a podniky. Jejich atmosféra a filozofie mě plně inspirovala “ . Kolekce ALBA, kterou tvoří židle, křeslo a lounge křeslo, proto kombinuje nadčasovost s řadou svěžích detailů. “Pojícím prvkem je tvar sedáku s taštičkovými pružinami a nožní konstrukce z masivního dřeva. Na ni navazuje opěrka, která je vzadu prodloužena až pod úroveň spodní hrany oválného sedáku,” dodal Gufler. Gastronomie se prolnula také do názvu novinky. Alba je odkazem na italské město v oblasti Piemont, které je známé produkcí lanýžů.
 

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou:
(řazeno abecedně)

  • Komoda „DIAMOND LONG“, společnosti ARBYD CZ s.r.o., design: ARBYD CZ s.r.o.
  • Pohovka „ARC“, výrobní společnosti FORM, spol. s r.o., design: Daniel Barták a Martin Beinhauer
  • Postel „BETINA“, výrobní společnosti JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. design: Jochen Flacke
  • Kolekce „MARANI“, výrobní společnosti LUGI s.r.o., design: Vincent Marani
  • Kolekce „NONA“, výrobní společnosti mminterier, design: René Šul
  • „STŮL POLYGON“, výrobní společnosti Sykora spol. s r.o., design: Angelika Akova / Polystone + SYKORA

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2018“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, bezpečnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu. Nábytek hodnotí pětičlenná odborná komise, která je tvořena nezávislými odborníky. Její doporučení schvaluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.