Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2022

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2022
 

Tisková zpráva ke stažení zde

Dnes byl v Praze - Letňanech zahájen veletrh nábytku a interiérů FOR INTERIOR a Asociace českých nábytkářů vyhlásila výsledky ocenění NÁBYTEK ROKU 2022. Jedná se o třináctý oficiální ročník ocenění NÁBYTEK ROKU. 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2022 je domácí pracoviště „CARTAGENA“, nizozemského designéra Joop Bos, který vyrábí společnost HON a.s.

Cartagena představuje funkčnost a moderní design vhodný do bytu i kanceláře. Domácí pracoviště, jehož součástí je výškově stavitelný stůl, respektuje pravidla ergonomie a jeho uživatel ocení zejména přizpůsobení správné výšky pracovní desky rozdílným postavám i možnost provést rychlou změnu a pracovat ve stoje. Sklopná deska stolu šetří prostor a nepřekáží, pokud není pracoviště používáno. Správné osvětlení pracovního stolu je zajištěno LED světlem umístěným ve spodní části police.

Variabilní modulový systém si najde své místo v mnoha interiérech. Do stylových kanceláří je možné použít více typů modulů a vytvořit praktickou dělicí stěnu, kterou lze přeorganizovat podle aktuálních potřeb. Multifunkční stěna nabízí jak úložné prostory, tak plochy pro vystavení dekorativních předmětů, knih a dalších věcí. Barvu kovu a dekory dřeva si zákazník může zvolit ze široké nabídky barev a materiálů tak, aby vyhovoval ladění interiéru.

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů na návrh hodnotitelské komise považuje za mimořádně zdařilé, jsou: (řazeno abecedně podle výrobce)

  • CLOUD, soft sezení, FORM, spol. s r.o., design: Martin Beinhauer
  • RENDEZVOUS, kolekce – křeslo, židle a stůl, FORM, spol. s r.o., design: Lucie Koldová
  • STELA, příborník se zásuvkami a dvířky, TRIANT, spol. s r.o., design: Petr Šebela
  • TRIANGLE, odkládací stolek, Dřevotvar družstvo, design: Kateřina Dohnalová
  • TRIVI TR-126W, konferenční židle, LD Seating s.r.o., design: Martin Foret
  • WINX LOUNGE, kolekce křesel, RIM CZ a.s., design: Kai Stania

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2022“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu i s ohledem na ekologické dopady. Ocenění uděluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.

NÁBYTEK ROKU 2022 – NOMINACE:

Poprvé se v letošním roce objevuje nová kategorie ocenění, a to sice NÁBYTEK ROKU 2022 – NOMINACE. Tato kategorie je směřována k výrobkům, které se neobjevily mezi sedmi oceněnými, ale jejich designérský přínos pro zákazníky rozhodně není zanedbatelný. Jedná se o nábytek, který rozhodně stojí za pozornost.