Asociace českých nábytkářů

Nábytek roku 2024

 

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2024

 

Tisková zpráva ke stažení

Dnes byl v Praze - Letňanech zahájen jarní veletrh nábytku a interiérů FOR INTERIOR a Asociace českých nábytkářů vyhlásila výsledky ocenění NÁBYTEK ROKU 2024. Jedná se o patnáctý oficiální ročník ocenění NÁBYTEK ROKU. Na pozici VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2024 se dostává kolekce kancelářského nábytku. Opět se zde objevuje linka patrná v uplynulých letech, a tou je propojování nábytku a elektroniky.

VÍTĚZNÝ VÝROBEK ocenění NÁBYTEK ROKU 2024 je kolekce kancelářského nábytku „FLOS“ designérů Ing. Aleše Bartáka, Ing. Arch. Michaela Baránka a MgA. Martina Beinhauera od výrobní společnosti FORM, spol. s r.o.

FLOS je kolekce kancelářského nábytku zahrnující stoly, stolové sestavy, soubor jednodílných a dvoudílných skříněk i celodýhovaných nik s nezbytným zásuvkovým kontejnerem. Pro kolekci je charakteristické opracování hran zdůrazňující vnitřní lamelovanou strukturu materiálu, kterou lze uplatnit i u sedacího nábytku z dalších řad z kolekce firmy. Hrany stolových pracovních ploch kombinují negativní a pozitivní sklon opracování k dosažení ergonomie v podobě ergohrany.

Významným detailem je řešení úchytek skříňového nábytku a prvků „cable managementu“ v podobě frézovaných detailů s uplatněnou kresbou lamel v kombinaci s bílou barvou HPL foliovaných horních ploch. Důmyslným opracováním hran a dalších detailů je docíleno subtilního vzhledu při zachování pevnosti elementů kolekce i jejich sestav. Výslednému subtilnímu vzhledu napomáhá řešení podnoží z paralelně svařených výpalků s vloženým překližkovým prvkem odkazujícím k lamelové kresbě opracovaných hran stolových ploch.

 

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů považuje za mimořádně zdařilé, jsou:
(řazeno abecedně podle výrobce)

  • Kolekce obývacích stěn „LINE“, výrobní společnosti JELÍNEK - výroba nábytku s.r.o., design: Jiřina Jelínková
  • Kuchyně „Nová generace kuchyní Le bon“, výrobní společnosti Le bon, spol. s r.o., design: Ing. René Novák
  • Kancelářská židle „SPACE“, výrobní společnosti RIM CZ a.s., design: Robin Platt
  • Šatní systém „SYKORA PREMIUM FIT“, výrobní společnosti SYKORA, spol. s r.o., design: MgA. Lukáš Čapka
  • Židle „LA ZITTA“, výrobní společnosti TON a.s., design: Alexander Gufler
  • Kolekce stolů „TABLIES“, výrobní společnosti WOODEVER s.r.o., design: Ing. Iva Bastlová, DiS.
     

V ocenění „NÁBYTEK ROKU 2024“ je hodnocen nejlepší design a inovace nábytku v daném roce v České republice. Ocenění je vyhlášeno Asociací českých nábytkářů. Přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Pro přihlášení neexistuje žádné omezení co do členství v různých organizacích atd. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů. Motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Nábytek je hodnocen z hlediska:

Funkčnosti, estetiky a vhodnosti použité technologie a materiálu i s ohledem na ekologické dopady. Ocenění uděluje představenstvo Asociace českých nábytkářů.